Νέα

Τα πιο συχνά λάθη με τη μοτοσυκλέτα που πρέπει να σταματήσεις. Χθες κιόλας!
7 Μαρτίου 2021
Ποια είναι η μακρύτερη οδική σήραγγα στην Ελλάδα;
29 Μαρτίου 2022

ΔΙΠΛΩΜΑ ΣΤΑ 17

ΔΙΠΛΩΜΑ ΣΤΑ    17

Καθιερώνεται η δυνατότητα εξέτασης για νέους 17 ετών και η δυνατότητα οδήγησης για νέους 17 ετών, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι θα μπορούν πλέον να οδηγούν κανονικά, αρκεί να έχουν και έναν έμπειρο οδηγό δίπλα τους, εντός της Περιφέρειας όπου κατοικούν.
Ο συνοδός θα πρέπει να είναι άνω των 25 ετών, να είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης τουλάχιστον 5 χρόνια και στην εφαρμοστική απόφαση που θα ακολουθήσει θα προβλέπεται και να έχει και «καθαρό δίπλωμα», δηλαδή καθαρό point system.
Εφόσον ο 17χρονος οδηγός κατά τη διάρκεια του έτους αυτού δεν εμπλακεί σε ατύχημα, όταν κλείσει τα 18 θα έχει πλέον το κανονικό δίπλωμα οδήγησης, διαφορετικά θα πρέπει να δώσει ξανά εξετάσεις.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο σε περίπτωση εμπλοκής του 17χρονου οδηγού σε τροχαίο, να φέρει ευθύνη και ο συνοδός οδηγός.

Προϋποθέσεις για τον συνοδό:
1. Απαιτείται να πληροί σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:
α. Να έχει συμπληρώσει την ηλικία των εικοσιπέντε ετών.
β. Να έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης τουλάχιστον κατηγορίας Β πάνω από πέντε έτη.
γ. Να έχει την άδεια οδήγησης σε ισχύ, την οποία φέρει μαζί του.
2. Υποχρεούται να:
α. Παρακολουθεί με προσοχή το οδικό δίκτυο, την οδική σήμανση και γενικότερα τις συνθήκες οδικής κυκλοφορίας και να προειδοποιεί και συμβουλεύει κατάλληλα τον οδηγό.
β. Είναι σε κατάλληλη κατάσταση και να έχει την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα που απαιτείται
για την οδήγηση αυτοκινήτου.
γ. Παρακολουθεί τον τρόπο οδήγησης και τις αντιδράσεις του οδηγού και να μην του επιτρέπει την οδήγηση
όταν κρίνει ότι δεν ανταποκρίνεται στις οδηγικές απαιτήσεις. Στην περίπτωση αυτή υποχρεούται να οδηγεί ο
ίδιος το αυτοκίνητο.

Επιβάλλεται στους οδηγούς και στους συνοδούς αυτών, η υποχρέωση να τοποθετούν, για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η συνοδευόμενη οδήγηση, ειδικό σήμα αναγνωρίσεως νέων οδηγών που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των δεκαοκτώ ετών. Αυτό αποτελείται από το Κεφαλαίο γράμμα «Σ». Το γράμμα αυτό είναι μαύρου χρώματος, εκτυπώνεται σε επιφάνεια λευκού χρώματος και έχει διαστάσεις 12 x 15 εκατοστά. Με τη συμπλήρωση της ηλικίας των δεκαοκτώ ετών, ανεξαρτήτως αν εξακολουθεί να επιβαίνει ή όχι συνοδός στο όχημα, αφαιρείται το διακριτικό σήμα «Σ» και τοποθετείται το διακριτικό σήμα «Ν».

Ελάχιστα Υποχρεωτικά Μαθήματα:  21 θεωρητικά ΚΟΚ  και  25 πρακτικά αυτοκινήτου.

Το άρθρο ανακτήθηκε από: http://www.odigostoupoliti.eu/adeia-odigisis-apo-17-eton-kai-alles-allages-sto-neo-schedio-nomou/

Επικοινωνήστε μαζί μας!


Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε τιμές καθώς και τη διαδικασία για κάθε δίπλωμα!